Grusza Duo Mezo 'Prium' Paryżanka - Konferencja

Koszt wysyłki: od 25,00 zł

Wiek sadzonki: 2 lata

Wysokość sadzonki: 90-110 cm

Podkładka: Kaukaska

Czas wysyłki: do 12 dni roboczych

Forma sprzedaży: Goły korzeń/ kapers, Doniczka

69,99 zł

Sty Lut Mar Kwi Maj Cze Lip Sie Wrz Paź Lis Gru
Sadzenie
Owocowanie
Kwitnienie

 

Grusza Duo Mezo Paryżanka - Konferencja 'pyrus communis'

Prium Paryżanka

Jest to odmiana francuska, dająca duże owoce o szorstkiej, zielonej skórce. Miąższ tych owoców jest masłowy, koloru białego z winnym posmakiem. Dojrzewa w drugiej połowie października. Drzewa tej odmiany wcześnie wchodzą w okres owocowania, dając każdego roku obfite plony. Jest dobra na przetwory. Mało podatne na parcha gruszy i wrażliwa na niskie temperatury.

Prium Konferencja

Drzewo rośnie średnio silnie. Rodzi owoce średniej wielkości, w kształcie wydłużone, o matowej skórce, barwy zielonkawożółtej, silnie ordzawionej. Miąższ jest koloru żółtawobiałego, w smaku słodki, soczysty, zwarty, bardzo smaczny. Owoce zbiera się w drugiej połowie września. Bardzo odporna na choroby, dostatecznie odporna na parcha.

Dedykowane środki ochrony dla gruszy

-parch gruszy - Miedziań Extra

-rdza gruszy-  Score 250 EC

 

Charakterystyka  odmiany  

Barwa kwiatów: biała


Barwa liści: zielone


Okres kwitnienia: kwiecień/kwiecień


Okres owocowania: październik/wrzesień


Stanowisko: słoneczne


Wymagania: ------


Wysokość: ok. 2,2m


Mrozoodporność: ok .-20C

Wizualizacja pokroju i wysokosci docelowej drzewka

                  

Uprawa gruszy

-  grusza powinna stać w miejscu ciepłym, nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru

-na glebie bogatej w składniki odżywcze, przepuszczalnej, ciepłej, wilgotnej o odczynie lekko kwaśnym (współczynnik pH 6,2-6,7)

- dokarmianie wpływa korzystnie na teksturę liści, smak miąższu owoców i wygląd ich skórki oraz na prawidłowy rozwój całej rośliny

Cięcie drzewek  duo

*Mimo ograniczonego przyrostu, tak jak inne wymagają cięcia, aby zachować swój kształt i rodzić owoce.

*Po przycinaniu na drzewie powstają rany, tworzące furtkę dla grzybów i bakterii, zatem należy ciąć w odpowiednim terminie i umiejętnie zabezpieczać miejsca cięcia.

*pierwsze cięcie formujące wykonujemy na wiosnę.

Wszystkie nasze rosliny posiadają paszport roślin