24,99 zł
Sty | Lut | Mar | Kwi | Maj | Cze | Lip | Sie | Wrz | Paź | Lis | Gru | |
Sadzenie | ||||||||||||
Owocowanie | ||||||||||||
Kwitnienie |
Agrest Pienny czerwony Krasnosłowiański 'Ribes uva- crispa 'Jest to odmiana agrestu pochodząca z Rosji, o bardzo dużej wytrzymałości na mróz. Rodzi duże, smaczne owoce, o nieomszonej, ciemno- czerwonej skórce. Dojrzewają one w pierwszej dekadzie lipca i nadają się do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory. Odmiana ta, jest odporna na różnego rodzaju choroby i wymaga słonecznego stanowiska.
|
Charakterystyka odmiany Barwa kwiatów: białe/ żółto-zielone Barwa liści: zielone Okres kwitnienia: kwiecień-maj Okres owocowania: lipiec Stanowisko: słoneczne lub lekko ocienione Wymagania: najlepiej żyzna, piaszczysto-gliniasta gleba Wysokość: ok.1-1,5m Mrozoodporność: ------ |
Wizualizacja pokroju i wysokosci docelowej drzewka
|
Uprawa i ciekawostki-Agrest najlepiej rośnie i owocuje na glebach żyznych, bogatych w próchnicę i spulchnionych. Dobre będą gleby piaszczysto-gliniaste, średnio wilgotne. -Na glebach piaszczystych niezbędne jest częste podlewanie krzewów agrestu. -Glebę wokół krzewów należy ściółkować korą sosnową, trocinami, torfem, granulowanym węglem brunatnym lub słomą. Ściółka użyźnia glebę, zatrzymuje w niej wodę oraz hamuje rozwój chwastów. - Spożywanie agrestu pomaga w leczeniu takich schorzeń jak: reumatyzm, podagra oraz przewlekłe stany zapalne skóry. -wywar z korzeni agrestu pomaga przy biegunce. Agrest znajduje również miejsce w kosmetyce - rozgniecione owoce warto stosować jako naturalny peeling wygładzający cerę lub maseczkę na twarz. |
Wszystkie nasze rosliny posiadają paszport roślin |
|