Winorośl 'Vitis' Kernling Czerwony
15,00 zł
56,99 zł
Sty | Lut | Mar | Kwi | Maj | Cze | Lip | Sie | Wrz | Paź | Lis | Gru | |
Sadzenie | ||||||||||||
Owocowanie | ||||||||||||
Kwitnienie |
Winorośl 'Vitis' Zestaw DeserowyPRIM Jest to odmiana deserowa, której owoce wykorzystywane są również do produkcji win. Jagody które rodzi ta odmiana są duże, kulisto-elispodalne, zółto-zielone, o wyraźnym muszkatowym smaku. Dojrzewają one na początku września. Odmiana ta jest bardzo łatwa w uprawie, ponieważ nie ma większych wymagań co do gleby. Spożywanie winogron wpływa na poprawę zdrowia. SWENSON RED Jest to popularna odmiana deserowa, pochodząca z USA. Owoce które rodzi są różowoczerwone, średniej wielkości. Uważane są za jedne z najsłodszych winogron uprawianych w Polsce. Są winno-słodkie o truskawkowo-malinowym posmaku. Dojrzewają zwykle w drugiej połowie września. Doskonale nadają się do produkcji słodkiego wina. KALINA Jest to wczesna odmiana deserowa, której krzew rośnie silnie. Rodzi owoce w kolorze różu, o bardzo delikatnej skórce, które dojrzewają na początku września i świetnie nadają się na różnego rodzaju przetwory. Odmiana ta charakteryzuje się wysoką plennością i wysoką odpornością na mrozy. MUSKAT ODESKIJ Jest to wczesna odmiana pochodząca z Ukrainy. Jagody które ona rodzi są średniej wielkości, kuliste, żółtawe. Miąż ich jest soczysty, słodki, bardzo smaczny, o silnym muszkatowym aromacie. Owoce rosną w średniej wielkości, często rozgałęzionych, luźnych gronach i dojrzewają w połowie września. Jest to typowa odmiana przerobowa o wysokiej wydajności moszczu.
|
Charakterystyka odmiany Barwa kwiatów: żółta Barwa liści: zielone Okres kwitnienia: czerwiec Okres owocowania: wrzesień Stanowisko: słoneczne Wymagania: najlepiej próchnicza gleba o odczynie lekko kwaśnym Wysokość: ok.3-5m Mrozoodporność: ------ |
Wizualizacja pokroju i wysokosci docelowej drzewka
|
Uprawa i ciekawostki-By ustrzec winorośl przed mączniakiem rzekomym sadzi się w jej sąsiedztwie różę. Objawy ataku grzyba pojawiają się na różanym krzewie wcześniej i mamy czas opryskać winorośl fungicydem -Liście winorośli są jadalne – stanowią świetną alternatywę np. dla liści kapusty do gołąbków. Liście zbieramy w czasie kwitnienia i owocowania pnącza. Można je również kisić i marynować i w takiej, bardziej wiotkiej postaci wykorzystywać do zawijania wszelakich farszów. Są bardzo popularne np. w kuchni marokańskiej i bałkańskiej. -Mocno przycinajmy winorośl, jeśli zależy nam na owocach. Usuwajmy nadmiernie wybujałe, zielone pędy i liście, które zasłaniają owoce od słońca. Zerwane liście można rozdrobnić i rozłożyć np. na kwiatowej rabacie jako nawóz. -Garść świeżych liści dodanych do kąpieli działa odświeżająco i oczyszczająco na skórę. A jeśli puchną nam w upalne dni nogi – nic lepszego niż zanurzyć stopy na kilkanaście minut w misce przestudzonego naparu z winorośli. |
Wszystkie nasze rosliny posiadają paszport roślin |
|
15,00 zł
17,00 zł
16,00 zł
16,00 zł
17,00 zł
16,00 zł
16,00 zł